از سال 1379 تا سال 1381 طرحی با عنوان « برنامه ملی توسعه گردشگری ایران» توسط سازمان ایرانگردی و جهانگردی (قبل از ادغام) انجام گرفت. برنامه ملی توسعه گردشگری با حمایت شورایعالی ایرانگردی و جهانگردی و پشتیبانی برنامه عمران سازمان ملل متحد و سازمان وابسته آن یعنی سازمان جهانی جهانگردی تهیه و تنظیم شده است. برنامه ملی بوسیله یک گروه چند رشته ای متشکل از متخصصین و کارشناسان ملی و بین المللی و ضمن همکاری با سایر ادارات سازمان ایرانگردی و جهانگردی، بخش گردشگری و همچنین سایر سازمان های ذیربط در سطح ملی واستانی تنظیم گردیده است. گروه پروژه تحت ریاست و هدایت آقای دکتر نصرالله مستوفی رئیس ملی پروژه، متشکل بود از خانم منوشا میشرا رئیس گروه ملی، 14 نفر متخـــصصین و کارشناسان ملی و 4 نفر متخصصین فنی بین المللی در رشته های برنامه ریزی توسعه گردشگری، توسعه منابع انسانی، بازاریابی و ارزیابی اثرات اقتصادی بوده که اسامی برخی از آنها به شرح زیر است :
ـ آقای لودویک .ج.ریدر ، مشاور ارشد فنی
ـ آقای رابرت کلوردن ، کارشناس بازاریابی بین المللی
ـ خانم نارزالینا لیم ، کارشناس بین المللی توسعه منابع انسانی
بطور کلی خروجی حاصل از انجام این پژوهش موارد بسیاری را در رابطه با فعالیت گردشگری از ایران از وضعیت موجود تا وضعیت مطلوب در بر می گیرد. این طرح با توجه به خروجی آن دارای نقاط قوت و ضعفی که نقدی همه جانبه را ضروری ساخته است. از این منظر سعی بر آن است که نتایج و خروجی های حاصل از این طرح توسط نگارنده مورد ارزیابی قرار گیرد.هرچند این نکته قابل ذکر است که این امر نه به معنای رد تمامی طرح و نه به معنای قبول دربست این طرح می باشد. در وهله اول در این قسمت به بیان یکی از خروجی های مهم این طرح می پردازیم.
در رابطه با منطقه بندی گردشگری در ایران هفت منطقه گردشگری که در طرح توسعه ملی گردشگری ایران مشخص شده اند به شرح زیر می باشد :
ý منطقه 1 منطقه البرز مشتمل بر استان های ساحلی دریای خزر ( مازندران و گلستان) ، استان های کوهستانی و کویری تهران ، سمنان ، قم ، قزوین و مرکزی.
ý منطقه 2 منطقه سبلان مشتمل بر استان ساحلی دریای خزر ( گیلان) ، استان کوهستانی اردبیل ، استان آذربایجان شرقی و دشتهای استان زنجان.
ý منطقه 3 منطقه غربی مشتمل بر استانهای همدان ، آذربایجان غربی، کردستان ، کرمانشاه ، ایلام و لرستان.
ý منطقه 4 منطقه پایتخت باستانی مشتمل بر دشتهای استان خوزستان و منطقه کوهستانی استان چهارمحال بختیاری .
ý منطقه 5 منطقه قلب ایران (پرشیا) مشتمل بر استانهای کوهستانی و کویری اصفهان و فارس و استان کوهستانی کهگیلویه و بویر احمد و استان ساحلی بوشهر.
ý منطقه 6 منطقه کاروان جنوبی مشتمل بر استانهای کویری یزد وکرمان و استان ساحلی هرمزگان.
ý منطقه 7 منطقه مرزهای شرقی مشتمل بر استان خراسان و مناطق کویری و ساحلی سیستان و بلوچستان.
نقشه زیر نشان دهنده منطقه بندی حاصل از طرح توسعه ملی گردشگری در ایران می باشد.
منبع : وبلاگ دکتر مهدی سقایی
عناوین یادداشتهای وبلاگ
بایگانی
دوستان